Annick Vandecappelle

Foto
Foto

logo

 

 

 

 

 

Expositie van 26 mei t.e.m. 7 juni 2023.
Nocturne op vrijdag 26 mei van 18u - 22u. Open van 27 mei t.e.m. 7 juni van 14u - 18u.

 

Na  een lange carrière als modestyliste spreekt Annick Vandecappelle een nieuwe taal. Sinds enkele jaren drukt zij zich uit in de vormen van haar keramische sculpturen. Zij onderzoekt de subtiele spanning tussen verschillende elementen en de opeenvolging van
volumes die ze als een architect stapelt ‘en suite’. Zij speelt met verhouding, ritme en evenwicht. Met delen en verbinden als onderliggend thema, improviseert zij als een jazzmuzikant die de inspiratie volgt zonder een vooraf uitgestippeld eindresultaat.
Dat leidt tot vreemde composities van opnieuw samengestelde geometrische en biomorfe vormen. Soms streng en puur, soms speels, maar altijd verrassend.

De inspiratiebronnen voor haar werk zijn heel divers. Abstracte kunst uit het modernisme en het brutalisme vormen regelmatig het vertrekpunt van het creatieve proces.
Zo ontstaan er composities op het snijvlak van sculptuur en architectuur. Haar werk is abstract en geometrisch. Traditionele elementen krijgen een nieuwe betekenis in autonome realisaties. De sculpturen worden vaak opgebouwd uit klei met grove chamotte. Hierdoor krijgen ze een ruw oppervlak, alsof ze uit steen gebeiteld zijn.

Elk werk is een nieuwe zoektocht en een verdere poging om de grenzen te verleggen. 
Op zoek naar ‘the shape of things to come’.

Annick Vandecappelle (°1961) woont en werkt in Antwerpen. 
Zij studeerde sierkunsten in St-Lukas Brussel en keramiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.