Consience20

Consience20

Bouwaanvraag CF Anthony
Bouwaanvraag Van Boivel
Vrouw
Vrouw2
Balustrade

Ontwerp van de façade door JF Anthony

De geschiedenis van het winkelpand is o.a. verbonden met de famile Anthony, een gekende Antwerpse historische edelsmid familie. Verschillende van hun werken zijn terug te vinden in het DIVA museum aan de Suikerrui.  

In 2010 is een masterproof gemaakt waarin de geschiedenis van deze familie wordt beschreven. 

De pdf van de geschiedenis van deze familie is te downloaden via deze link.  Verwijzingen naar het pand zijn terug te vinden op pagina's 8 en 10.

 

In 1845 koopt zilversmid Michel-Jacques Anthony het pand om in te wonen en om zijn atelier uit te baten.  Zijn zoon, zilversmid Charles-François, zet de zaak verder en neemt het pand over. 

In 1858 voert hij verbouwingen uit uit zijn winkel.

Hierbij vervangt hij de voorgevel door een nieuwe, fijn uitgewerkte, façade. De bouwaanvraag en goedkeuring zijn terug te vinden in het Felixarchief te Antwerpen.  Hieronder ziet U het ontwerp van de voorgevel uit deze bouwaanvraag.

Facade1858

Zilversmeden Michel-Jacques & Charles-François Anthony maakten en verkochten in dit pand o.a. "ex-voto's". 
Het DIVA museum aan de Suikerrui heeft één van hun ex-Voto's in de collectie : www.divaantwerp.be - Ex-voto

Ex-voto

 

Plaatsen van de huidige winkelpui

In 1913 wordt de façade opnieuw verbouwd door de toenmailige eigenaar, de Heer Van Boivel. De huidige houten winkelpui wordt geplaatst. Aan de zijkant van het portiek is een wand met spiegels, bovenaan het portiek is een frame met vensterglas.

Van Boivel

Restauratie

In 2018 werd de gevel gerestaureerd met respect voor de originele materialen en elementen.

In de loop van de tijd was de gevel in zeer slechte staat geraakt.  Details waren nauwelijks meer zichtbaar want toegesmeerd onder vele lagen cement en verf. Molures waren in slechte staat. Gevelelementen liepen het risico te vallen.

Bij deze restaurauratie kwam onder andere het fijne ijzerwerk tevoorschijn.

Vrouw

 

Balustrade