Nieuwsbrief juli 2021

  • Time to read 1 minute
Foto

Schilderen… acrylverf op doek, op groot formaat, zó werkt Marc het liefst, zó probeert hij uiting te geven aan wat rond hem leeft. 

‘Schoonheid’ en de ‘liefde’ uit zijn onmiddellijke omgeving inspireren hem. Ook zijn maatschappelijk engagement komt tot uiting in zijn werk. Rechtvaardigheid en solidariteit met de meest getroffenen in onze wereld. 
Wat is de betekenis van ‘vrijheid’ vooral voor dezen die het ontberen? 
‘Licht’ als symbool van bevrijding is bijna steeds aanwezig in zijn werk.

In enkele van zijn recente werken stelt hij zich de vraag hoe we ons voelen in deze corona-crisis. Dreigt de ‘social distancing’ onze maatschappij te verschralen? Iedereen trekt zich noodgedwongen terug in een kleine bubbel. 
Maar voor hem is deze moeilijke periode een tijd van reflectie, van diepgang en een zoektocht naar ‘schoonheid’ en ware ‘vriendschap’. 
Alleszins een tijd waarin hij niet stilzit en creatief is. 

Marc schildert zowel abstract als figuratief. Blauwen en okers zijn zijn geliefde kleuren. 


Expositie Marc Van Boven


 

 

Ik zoek vanuit de abstractie een weg terug naar een melancholische, verstilde realiteit. De tentoonstelling bestaat uit 2 delen:

‘Into the void’ is recent werk waarbij ik met analoge kleuren en organische vormen zowel de glorie als de desolaatheid van de aarde, gezien vanuit vogelperspectief, probeer op te roepen. Daarmee is het een vlucht uit de sombere werkelijkheid van 2020. Ik plaats de wereld  onder een stolp van stilte en leegte, als tegengewicht voor de twitterende en kakelende mens, te vaak verstrikt in ongenoegen, frustratie en haat. 
Voor deze reeks heb ik de penselen aan de kant gelegd. De werken zijn letterlijk ‘handwerk’, vanuit de behoefte de materie, de boterzachte verf, te voelen, te begrijpen en er mee te versmelten. Ik heb de verf met mijn vingers gemengd, gekneed en over het doek gesmeerd. Het was een picturale zoektocht naar stilte, stilstand, geluidloosheid, oneindigheid, eeuwigheid.
Alhoewel mijn beelden in grote lijnen vooraf worden vastgelegd zijn bepaalde details ‘toevallig’ ontstaan, een onvermijdelijk bijproduct van deze ‘vingerprint’- techniek. In die zin zijn de beelden een weerspiegeling van de onvoorspelbaarheid en het ongetemde van de natuur.

‘Offspring’, geschilderd in 2019, bestaat uit een reeks grote werken telkens aangevuld, verrijkt of tegengesproken door kleinere werkjes die in kleur en vorm een intense band hebben met het ‘moederwerk’. Op het eerste gezicht lijken het  slechts fragmenten of details van het oorspronkelijke werk, maar in mijn verbeelding leiden ze een eigen leven en inspireerden ze me om hen te beschouwen als ‘offspring’. 
   

Expositie Lili Vandenberk

 

Komende tentoonstellingen :

Paul Hofman - 'Chaos and Creation' (6 - 19 augustus)
Herman Vangenechten (20 - 26 augustus)
Boudewijn Dupont - 'Animal Portraits' (27 augustus - 2 september)