Nieuwsbrief februari 2021

  • Time to read 1 minute
foto

Kunst in de Vitrine: Vaidotas Zukas
 

Tot 12 maart is het schilderij 'Geisha with Pearls or Japanese Peace' (2008)  van Vaidotas Zukas in de vitrine van Conscience20 te zien.

De expositie 'Moderne Kunst uit Litouwen. Vaidotas Zukas in Vlaanderen' opent de deuren op 12 maart en loopt tot en met 18 maart.


Vaidotas Zukas is een bekende Litouwse schilder en journalist. Met zijn werk vernietigt hij al geruime tijd mythen en bijgeloof. Zijn nieuwste schilderijen zijn vol elegantie en precisie, ironie en erotiek. Op de achtergrond van de nieuwste collages - plattegronden van Europese gebouwen. Soms schildert de kunstenaar ze met heldere verf, Chinese mascara of drenkt ze in gekleurd water waarbij ze uitdrogen of opdrogen tot verkoold perkament. Tegen de achtergrond van al dit poëtische historisme - heldere lippen, ogen, vrouwenknuppels, armen, benen, expressieve handpalmen.

Al bijna 40 jaar maakt Vaidotas Zukas schilderijen, collages, ringen en reliëfkeramiek, sieraden, beeldhouwwerken en interieurontwerpen. Zijn eerdere werken omvatten politieke en etnische cycli, later religieuze thema's, portretten en landschappen. Keramische plaquettes met vlammende harten, reliëfs van Madonna's, bloemen, rotsornamenten (worden geassocieerd met archeologische vondsten) en mysterieuze tekens uit het verleden. De schilderijen wordt gekenmerkt door rijke, expressieve kleuren en expressieve texturen.

Vaidotas Zukas heeft meer dan 50 solotentoonstellingen georganiseerd in Litouwen en in het buitenland. Enkele honderden werken bevinden zich in privécollecties in West-Europa, de VS en Australië. Enkele honderden meer - in Litouwse collecties. Zijn werken zijn aangekocht door Lithuanian National Museum of Art, MO Modern Art museum, Zimmerli Art Gallery. In 2015 is een permanente tentoonsteling geopend in het landhuis Alanta, Litouwen.


 
Komende tentoonstellingen:
Vaidotas Zukas,  'Moderne Kunst uit Litouwen. Vaidotas Zukas in Vlaanderen' (12 - 18 maart 2021)
Kathleen Steegmans (19 - 25 maart)
Luc Van Peer,  'Wandelingen door een Verlaten Stad' (26 maart - 1 april 2021)